Opa – September 2015

opa, vertel je straks weer een verhaaltje? Opa zucht .De kleine van 3 moet nodig naar bed. Het is al over achten en opa zit op tv naar het journaal te kijken Beelden over vluchtelingen trekken als een deken van ellende over het NOS journaal..Opa is met zijn gedachten bij de afschuwelijke beelden die hij nu al de hele zomer in het journaal heeft gezien.Beelden van mensen die verdrinken in zee bij hun overtocht van … ja van waar vandaan eigenlijk naar waar naar toe.? Beelden van volwassenen die bij de Hongaarse grens kleine kinderen over de opgetrokken versperringen gooien in de hoop dat zij dan ook het door smokkelaars beloofde land binnen mogen treden. Beelden van elkaar verdringende journalisten om toch maar het mooiste plaatje te mogen schieten, want dat brengt geld op. Een vluchteling wordt letterlijk pootje gehaakt door een Hongaarse verslaggeefster om……. Opa weet het niet , wie doet nu zoiets . Hij kan zich ook niet bedenken waarom griekse mensen met busjes langs de kust trekken op zoek naar aangespoelde rubberbootjes om daar de buitenboordmotors van af te halen om die weer te kunnen verkopen aan mensensmokkelaars. Beelden bijvoorbeeld van het Hongaarse treinstation waar mensen elkaar vertrappen om een plaatsje in de trein te krijgen die hen zal brengen naar….. ja waar naar toe eigenlijk. Naar Duitsland misschien waar de lieve mevrouw Merkel woont. Deze mevrouw heeft waarschijnlijk de Bijbeltekst ….. laat de kinderen tot mij komen misschien iets te letterlijk opgevat.en nu moet heel europa bijspringen om haar te helpen de toestroom van vluchtelingen op te vangen. Opa … ik vind de tv niet leuk …ga je zo weer een verhaal vertellen…. weer zo’n spannend verhaal als gisteren? Ja…. Natuurlijk meisje… .opa komt er aan en dan ga ik je weer iets leuks vertellen… Even later zit opa op de rand van het bed van de kleine. En opa begint met zijn verhaaltje.Er was eens een papa en een mama die de koffers gingen inpakken omdat ze op vakantie gingen.Niet omdat ze dat zo graag wilden maar omdat… omdat

Opa moet snel iets bedenken.. omdat ze dat veel beter vonden voor hun kindjes. Hun 2 kindjes mochten helpen met inpakken …maar omdat ze zo ver gingen mochten ze niet zoveel meenemen.. Waar gaan we dan naar toe riepen de kinderen en kunnen we daar ook lekker buiten spelen? maar papa en mama wisten het nog niet zo precies waar de reis heen zou gaan.Wij gaan in elk geval naar een heel fijn land waar je heerlijk buiten kunt spelen zonder dat papa en mama je iedere keer naar binnen hoeven te roepen omdat er misschien wel nare mensen zijn . Wat zijn nare mensen opa….nare mensen zijn mensen die denken dat ze altijd gelijk hebben.Nare mensen zijn mensen die altijd de baas willen zijn over andere mensen. Ze willen de baas spelen in het land, maar ze wonen eigenlijk helemaal niet in dat land. Ze zeggen ook aan papa en mama dat ze beter naar een andere kerk kunnen gaan en als ze dat niet willen….nou dan zwaait er wat. Wat gebeurt er dan opa? Nou dan nemen ze misschien ook wel het werk van de papa af. Dan kan hij geen centjes meer verdienen en dan moet die papa misschien wel dingen doen die hij liever niet wil .Wat moet hij dan doen vraagt de kleine.. Nou bijvoorbeeld…opa aarzelt even. Wat kun je wel en wat kun je niet aan een 3 jarige vertellen. Nou bijvoorbeeld … die papa is niet zo heel sterk en als hij dan de hele dag met een grote schop een gang moet graven dan kan hij dat na een poosje misschien niet meer.

De kleine logeert bij opa en oma omdat zijn moeder is geopereerd aan een hernia. Krijgt hij dan ook een hernia vraag ze… opa knikt instemmend… ja dat zou zo maar kunnen. Opa vertelt verder…. De papa en mama en de kindjes gingen op een dag met een boot mee de zee op en na een hele poos kwamen ze in een ander land. Ze moesten toen heel ver lopen ,daarna nog met een bus weer verder en verder tot ze eindelijk aankwamen in Nederland. O zegt de kleine… komen ze dan bij ons in de straat wonen? Nou dat denk ik

niet zegt opa. Dat kan nog wel een hele tijd duren. Maar misschien … als ze geluk hebben… mogen ze in Nederland blijven en kun jij misschien wel vriendjes met ze worden. De kleine zucht… dat vind ik heel leuk opa… maar…. Houden zij ook van die lekkere ijsjes… je weet wel… die hele lekkere… hoe heten die ook weer.. Cornetto…ja die bedoel ik. Ik denk dat zij die ook wel lekker zullen vinden. Maar eerst moeten ze natuurlijk een poosje uitrusten van de lange reis En nu ga jij eerst maar eens lekker slapen. Welterusten … slaap lekker. Ze slaapt al. Weer in de huiskamer aangekomen gaat het op tv nog steeds over vluchtelingen … kennelijk heeft iedereen er niet alleen een mening over,maar vindt ook dat hij-zij daar gelijk in heeft. Ook deze opa die van plan was een column te schrijven over de afgelopen zomer. Een column hoe heet het was… 38 graden celcius , een absoluut record. Een column over de zomerstorm van 2015 en de schade die daardoor ontstond. Of een column hoe ook de zomer van 2015 weer te snel voorbij ging, de zomer die zowat begon in mei en misschien nog wel even verder gaat. Een mooie zomer met alles er op en er aan,althans voor mij en naar ik hoop ook voor u.

Ik begon mijn verhaal vandaag met het weergeven van hetgeen deze zomer mij en waarschijnlijk ook u heeft bezig gehouden en nog bezig houdt. De vluchtelingen die nu in een hoog tempo europa binnenkomen. Gastvrijheid verlenen .. dat is wat u en ik nu kunnen doen. Gastvrij zijn zonder hen a.h.w.dood te knuffelen. Er zijn signalen die erop wijzen dat er in Nederland veel zou kunnen gaan veranderen.in politieke zin. Ik mag het misschien niet zeggen maar ik doe het toch. Het kan toch niet zo zijn dat wij onze gastvrijheid uit het oog verliezen en instemmen met hen die de afgelopen weken gebruik proberen te maken van onze terechte zorgen hoe het met al die vluchtelingen gaat aflopen. Laat ons dat niet overkomen… een tsunamie van bangmakerij… daar hebben wij als volk toch in het

verleden teveel voor meegemaakt en… overwonnen. Voor het eerst sinds lang krijgt u weer de hartelijke groeten van . Ton