VIERHOUTEN

Vierhouten: een dorp in de gemeente Nunspeet, gelegen op de Veluwe tussen Elspeet, Nunspeet en Vaassen. Het dorp heeft ongeveer 700 inwoners, al kan dat aantal zo maar oplopen gezien de kerkelijke achtergrond van de bewoners.
Vierhouten werd vroeger Vierholten genoemd. De naam zou verwijzen naar de 4 bossen die rond het dorp liggen. Dan heb ik het over het Vierhouterbos, het Vreebos, het Elspeterbos en het Gortelse bos. Door zijn ligging in bos en heide is Vierhouten een druk bezochte recreatieplek, met campings en hotels.
De bekendste campings zijn Samoza en de Paasheuvel. Het is met name de Paasheuvel waar ons chalet is geplaatst. Achteraf gezien heb ik met beide campings eerder contact gehad. Samoza is een samenvoeging van de camping Saxenheim en Mosterdveen. Het is met name op camping Mosterdveen waar ik mijn eerste echtgenote in het voorjaar van 1958 leerde kennen
De Paasheuvel is een kampeer- en recreatieterrein dat tot in de jaren ´50 bekendheid genoot als `heilige grond` voor de Arbeiders Jeugd Centrale (AJC), de jeugdorganisatie van wat eerder de SDAP heette en later de PvdA werd. Eind 1985 heb ik een tweetal weekends op de Paasheuvel doorgebracht om er een door de PvdA georganiseerde scholing op te doen voor mijn toekomstig raadslidmaatschap.
De plaats Vierhouten is jaren geleden treffend beschreven door de columnist Martin Bril. Het zal niemand verbazen dat in Vierhouten de nodige restaurants zijn gevestigd. De bekendste is ongetwijfeld hotel De Mallejan. De afgelopen jaren hebben wij uiteraard de nodige restaurants bezocht om er eens lekker te eten. Zonder te overdrijven kunnen wij zeggen dat het eten meer dan lekker was en- misschien nog belangrijker- redelijk betaalbaar. Opvallend is wel dat er ondanks een groot aantal restaurants er geen chinees restaurant is waar je kunt eten of eten bestellen. Daarvoor moet je naar Elspeet. Er is uiteraard wel een patatboer midden in het dorp. In Vierhouten is er slechts één supermarkt, waar Ineke en ik regelmatig kleine boodschappen doen. In deze supermarkt is ook een kleine slijterij. Voor grote boodschappen gaan we naar Nunspeet. In het dorp kun je ook fietsen huren, alleen kan dat niet op zondag. Bij het fietsenverhuur en fietsenreparatie bedrijf is het ook mogelijk om te tanken, alleen niet op zondag. Dan is de zaak echt vanwege zondagsrust gesloten. Iedereen zijn eigen geloof zullen we dan maar zeggen. Alle restaurants zijn op zondag gewoon open, dat dan weer wel…