HET VERSCHOLEN DORP

Bij een van onze talrijke fietstochten ontdekten wij “het verscholen dorp”. Het is een bekende bezienswaardigheid op een kwartiertje fietsen van de Paasheuvel. Op deze plek zaten in de Tweede Wereldoorlog veel joodse onderduikers verborgen. Er zijn een drietal hutten nagebouwd en ook de restanten van oude hutten zijn er nog terug te vinden. Ook staan er een tweetal gedenkstenen. Wanneer je over deze plek met lokale mensen praat, dan wordt er meestal gezwegen. Met weet veelal van niets en men beperkt zich met het aanduiden van waar het verscholen dorp te vinden is. Uit overleveringsverhalen zou echter zijn gebleken dat aan het eind van de Tweede Wereldoorlog de plek aan de Duitsers bekend is gemaakt, waarna de onderduikers allen door de Duitsers zouden zijn omgebracht. In hotel-restaurant “De Vossenberg” aan de Elspeterweg 1 is een klein museum ingericht dat herinnert aan dit kamp en de Tweede Wereldoorlog.