BEZIENSWAARDIGHEDEN

Op de eerste plaats denk ik dan aan de heemtuin “de Heimanshof” Wij kijken er vanuit ons chalet recht op uit. De heemtuin is een van de oudste heemtuinen van Nederland. De tuin werd in 1935 aangelegd door werkloze jongeren van de AJC, de Arbeiders Jeugd Centrale, bij wijze van werkverschaffing.
Zoals gezegd ligt de heemtuin op het terrein van de Paasheuvel. Het is een terrein van ½ hectare waarin alle planten verzameld worden die van nature op de Veluwe voorkomen.
Voor de Tweede Wereld oorlog was het een proeftuin met moeras, een uitgegraven vijver en een weelde aan planten, grassen en mossen uit alle delen van Nederland. Na de oorlog lag de tuin er jarenlang verwaarloosd en overwoekerd bij. In de jaren ’90 hebben vrijwilligers de heemtuin weer in ere hersteld. De tuin is vernoemd naar Eli Heimans, onderwijzer en natuurbeschermer.
Op het terrein bevinden zich onder meer houtwallen met beuken en eiken, een naaldboombosje, een varenhoek, een heideheuvel, een blauwgrasland, een bloemenweide, een leemkuil, een mini roggeakker, een moerasje en een muurtuin. Niet vergeten mag worden dat er elk jaar een bijzondere en beschermde kolonie rode mieren is gehuisvest. Een stukje van de heemtuin wordt dan voor hen afgeschermd. Door de tuin loopt de Nunbeek, die een kleine en wat grotere vijver van water voorziet. Bij de ingang van de tuin staan vitrines met een verzameling van merkwaardige houten groeisels uit de natuur. Ook wordt er aandacht besteed aan de vogels die de heemtuin als hun gebied beschouwen. Niet zelden worden wij dan ook ‘s morgens wakker van hun ochtend concert. Heerlijk toch!! Het terrein wordt bijgehouden door een groep vrijwilligers met veelal een AJC achtergrond.