INLEIDING

Deze web pagina is van TON LEERKES uit Ede, beter bekend als “”de wrede van Ede””
Ik ben geboren op 28 juli 1939 in Vaassen ( gem Epe)
Mijn ouders zijn Annie Pannekoek en Henk Leerkes. Beiden zijn inmiddels overleden en begraven op de begraafplaats in Vaassen.
Mijn ouders zijn op 19 oktober 1938 getrouwd en ik ben hun eerste kind. Ik ben dus zogezegd op “”de beddeplank”” verwekt.
Mijn ouders bleven als goed katholiek braaf hun best doen en dus kwamen er na mij nog 4 broers en 1 zus.Mijn broer Jan is in 2004 overleden. Ik heb dus nog 3 broers en 1 zus. Mijn eerste herinneringen gaan naar de periode 1942.Wij woonden naast de toenmalige eierhal in Vaassen. Die hal is er intussen al lang niet meer en ook de bovenwoning ernaast moet al decennia geleden zijn afgebroken. Op dit moment is er op die plaats een markt. Direkt naast de markt bevindt zich een kerk die naar men meent te weten vroeger van de katholieke gemeenschap moet zijn geweest maar al sinds jaar en dag eigendom is van een protestantse groepering.
Terug naar mijn eerste herinnering. Mijn vader had op de een of andere manier een koffergrammofoon gekocht of misschien wel geleend. Ook waren er een paar platen bij. Ik weet nog dat op die grote baccelieten grammofoonplaten klassieke muziek stond. Hoe vreemd het ook is: ik weet vrijwel zeker dat de Italiaanse zanger Carruso te beluisteren was. Met de kennis van nu kan ik vrijwel zeker zeggen dat die koffergrammofoon geen lang leven beschoren moet zijn geweest. Mijn moeder vond klassieke muziek helemaal niks. Als er op de radio klassieke muziek werd afgespeeld zei ze :”zet dat kattengejammer uit”.Mijn ouders waren niet van de muziek, al vond mijn moeder de zwijmelplaatjes van ene “”Heintje”” geweldig.Van thuis uit heb ik dus geen liefde voor muziek meegekregen. Laat staan voor klassieke muziek. Wij hebben maar kort naast de toenmalige eierhal gewoond. Wij verhuisden een paar honderd meter verderop naar de Irenestraat 3a en op dit adres heb ik met mijn ouders, mijn broertjes en zusje gewoond tot december 1953. Wij verhuisden toen naar de Rustenburgstraat nr 14 in Apeldoorn. Uit de tijd dat wij in de Irenestraat woonden, kan ik mij veel herinneren.